Z-Wave или Zigbee

Z-wave vs Zigbee

Z-Wave vs ZigBee

Всеки, който се е заинтересувал от домашната автоматизация, смарт системите за дома или IоT (Internet of Things), се е сблъскал с тези две понятия Z-Wave и Zigbee. Накратко това са два различни безжични мрежови стандарта, ползвани за връзка между устройствата, с които можете да управлявате и автоматизирате уредите в дома си. И двата стандарта са от типа „mesh network“ или мрежа изградена от мрежи.

Характерното за този тип мрежи е, че устройствата в тези мрежи комуникират както по между си, така и директно със смарт центъра. От това следват различни неща, но най-хубавото е, че едно отдалечено (извън обхвата) от смарт центъра устройство, може да изолзва друго устройство, което е в диапазона на центъра за управление за да си комуникира с него, или сигнала да бъде прехвърлен през няколко устройства. При Zigbee честотата която се използва е 2,4GHz (същата като на WiFi) а при Z-wave честотата е 800-900MHz и това води до някой основни разлики между двете системи. Колкото е по-висока честотата на предаване на данни, толкова повече данни могат да бъдат предадени за единица време и в това отношение Zigbee има явно преимущество над  Z-wave.

Но нужна ли е чак такава скорост при комуникацията между устройствата за домашна атоматизация – не! От 2,4 гигахерцовият стандарт основното, което печели Zigbee е броят на устройствата, които може да контролирате от един смарт център и на теория техният брой е 65000. При Z-wave тази цифра е далеч по-скромна само 232, скромна но повече от достатъчна. От досегашната ни практика излиза, че за контрол над дома, който би задоволил и най-взискателните клиенти са необходими до около 50 устройства. А с около 10 устройства спокойно можете да получите контрол на достъпа, управление на щори, осветление, някои електроуреди, както и следене на температура и влажност в помещенията.

Нека да разнищим още малко честотите на двата протокола. Колкото е по-висока честотата на една вълна, толкова по-малка е нейната дължина. Съответно, за да достигне по-късата вълна до по-голямо разстояние ѝ трябва повече енергия. Поради това, че при Z-wave вълните са с по-голяма дължина, то устройствата могат да бъдат на до 90 метра от смарт центъра и консумацията на енергия е минимална. Едно стандартно Z-wave устройство работещо на батерии изкарва по няколко години. При Zigbee за да се постигне ниска консумация на устройствата се жертва разстоянието до центъра за управление, което е около 10-тина метра.

Разбира се имайки предвид, че говорим за mesh network и ако имаме някое по-отдалечено устройство, то ще използва по-близкото за да се свърже със смарт центъра. Това донякъде компенсира този недостатък на Zigbee, но въпреки това Z-wave устройствата остават ненадминати в ниската консумация на енергия и разстоянието на, което могат да бъдат монтирани от контролния център.

Друг основен недостатък на Zigbee е, че 2,4 гигахерцовата честота е достатъчно „замърсена“ и в момента, всички WiFi устройства у Вас и съседите Ви бълват информация в този честотен диапазон, това води до интерференция на  вълните, което се изразява в забяване на сигнала, грешки, а често и неъзможност да стигне там накъдето се е запътил.

Zigbee е отворен стандарт,  чиповете могат да бъдат произведени от различни производители и колкото и да е неприятно, често се случва да има несъвместимост между различни Zigbee устройства, което освен с излишни нерви е свързано и с излишни разходи.

При Z-wave нещата са строго стандартизирани, всички чипове се произвеждат от само един производител в цял свят и всички устройства без изключение са напълно съвместими помежду си. Всяко Z-wave устройство ще работи с всеки един контролен център независимо от техните марки. Разбира се всичко това си има цена, Z-wave устройствата са най-скъпите на пазара за домашна автоматизация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • Нямате продукти в количката.